Nie ulega wątpliwości to, że zupy rosyjskie są bardzo smaczne. Niektóre z nich są podobne do polskich, inne znów cechują się oryginalnym zapachem i smakiem. Z pewnością, warto ich skosztować, będąc na wczasach w Rosji, bo wręcz rozpływają się w ustach. Poza tym, można też je samodzielnie przygotować w domu, gdyż nie jest to trudne zadanie.

Jedną z najpowszechniejszych zup rosyjskich jest pochlopka, która przypomina polską kartoflankę. Przygotowana jest ona na bazie ziemniaków, kapusty, cebuli, przecieru pomidorowego, włoszczyzny, mąki, smalcu, soli. Warto podkreślić to, iż tę zupę niegdyś przygotowywano cały dzień, gdyż najlepiej smakuje, kiedy dojrzewa w kominie przez  kilka godzin. Przede wszystkim, smakuje wybornie, w związku z czym zachwycają się nią turyści z całego świata. Kolejnym przysmakiem wartym uwagi jest rossolnik, czyli zupa ogórkowa zaprawiana śmietaną. Trzeba wspomnieć o tym, iż bazą dla zupy jest rosół z kury, ale uwaga nie dodaje się do niej włoszczyzny. Poza tym, można do niego dodać nerki cielęce lub podroby z gęsi. Nie zapominamy także o tym, iż ta tradycyjna zupa jest przygotowywana z ogórków kiszonych lub małosolnych. Na uwagę zasługuje fakt, że rossolnik najczęściej spożywa się razem z kaszą lub ryżem.

Nie ulega wątpliwości to, że równie smaczna jest solianka, czyli gęsta zupa przygotowywana w oparciu o mięsny, rybny, grzybowy rosół z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. A, co ciekawe dawniej uznawano ją za zupę chłopską. Ponadto, stanowi połączenie zupy szczi i ogórkowej. W celu wzmocnienia aromatu solianki dodawano do niej kwas chlebowy, wodę po kiszeniu, kiszone ogórki, cytrynę, kapary i oliwki. Oprócz tego, charakteryzuje ją słono-kwaśny smak. Należy też dodać do niej śmietanę, pieprz, pietruszkę, koper oraz kapustę. Z pewnością, solianka jest przyrządzana na bazie kilku gatunków wędlin i mięs, które mogą być obsmażane, gotowane lub wędzone. Nie zapominamy także o słonince. Warto zaznaczyć to, że pyszna solianka jest znana nie tylko w Rosji, gdyż ogromną popularnością cieszy się w byłych krajach ZSRR, na Ukrainie i w Białorusi. Posiada ona też wspaniałe właściwości lecznicze, gdyż jest niezastąpiona po całonocnej zabawie, ponieważ potrafi postawić człowieka na nogi.

Podsumowując, zupy rosyjskie są zdrowe, sycące, skutecznie zaspakajają głód, przygotowuje się je na bazie świeżych produktów według tradycyjnych receptur, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Najczęściej podawane są jako danie głównie, chociaż też mogą pełnić rolę przystawki.