Kwas chlebowy to bardzo stary napój, który obecnie jest nieco zapomniany, chociaż ma cudowne właściwości na nasze zdrowie. Na początku trzeba powiedzieć o tym, iż posiada on długą tradycję, gdyż trunki na bazie chleba, mąki, zbóż, cukru i zaczynu znane już były w Egipcie. Natomiast w dobie średniowiecza kwas chlebowy cieszył się ogromną popularnością w Europie, zaś od wieku XVI stał się on napojem narodowym w Rosji i na Ukrainie. W Polsce najbardziej znany był w okresie międzywojennym, obecnie rzadko pojawia się na polskich stołach. A, co ciekawe do wieku XIX tylko nieliczni znali przepisy na kwas chlebowy, który do tej pory był wytwarzany głownie przez mnichów zakonnych oraz w rodzimych domostwach.

Trzeba zaznaczyć to, iż produkowany jest on tylko z najwyższej jakości żyta i słodu jęczmiennego. Ponadto, w procesie fermentacji uzyskuje zapach świeżo upieczonego żytniego pieczywa. Nie zapominamy także o tym, iż smak kwasu chlebowego niektórym kojarzy się z piwem, innym zaś z napojem typu cola, ale na pewno żadne gazowane soki czy trunki nie są tak zdrowe jak naturalny kwas chlebowy. Otóż, jest on słodki, ale można w nim wyczuć goryczkowy posmak. Warto podkreślić to, że w swym składzie nie ma żadnych sztucznych barwników ani substancji smakowych czy konserwantów. Wyróżnia się miodową-brązową barwą, a na dnie naczynia, w którym jest spożywany, może pojawić się biały osad, będący skutkiem fermentacji drożdży. Ale uwaga, napoju nie można przecedzać, gdyż to właśnie drożdżom zawdzięcza swój charakterystyczny smak. Oprócz tego, bogaty jest w witaminy B, E, D. Oczywiście, jest on nieoceniony w trakcie upalnych dni, gdyż jest orzeźwiający i skutecznie gasi pragnienie. Nie zapominamy także o tym iż wzmaga apetyt i trawienie.

Jakie wpływ na organizm posiada kwas chlebowy?

Przede wszystkim, stymuluje wzrost i rozwój organizmu dzięki temu, że w swym składzie posiada witaminy B i E, zaś witamina C oddziałuje uodparniająco, ponieważ osoby regularnie pijące kwas chlebowy 3 razy rzadziej chorują na grypę enzymy i bakterię kwasu mlekowego. Poza tym, napój cudownie działa na pracę jelit oraz rewelacyjnie wpływa na skórę i przemianę materii. Z pewnością, powinny po niego sięgać osoby posiadające kłopoty z alergią i trawieniem. Oprócz tego, zapobiega on chorobom układu sercowo-naczyniowego. Trzeba też wspomnieć o tym, iż często wykorzystywany jest w leczeniu licznych schorzeń, takich jak: astma, osteoporoza, stwardnienie tętnic, schorzenia jelit, cukrzyca, choroba Parkinsona, hemoroidy, prostata, nowotwory, grzybica, klimakterium, stwardnienie rozsiane, zapalenie stawów, bóle mięśni, czy migrena.